Στη σημαντική πρόοδο της καταχώρησης αναλυτικών στοιχείων των αθλητικών εγκαταστάσεων που διαθέτουν οι 332 δήμοι της χώρας μας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πέλοπας», την οποία έχει επιτυχώς υλοποιήσει η ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.,  αναφέρθηκε στην ολομέλεια της βουλής ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Δήμων έχει ήδη ανταποκριθεί. Το 76% έχει εγγραφεί στην πλατφόρμα και εκκρεμεί η εγγραφή 79 Δήμων. Η πλατφόρμα δεν κλείνει, επομένως περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση όσων Δήμων δεν έχουν ακόμα κάνει τις διαδικασίες» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και επισήμανε πώς:

«Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στον “ΠΕΛΟΠΑ” 3.858 αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις των 253 Δήμων και των Οργανισμών τους, είναι καταγεγραμμένα:

 • 1.655 γήπεδα ποδοσφαίρου
 • 1.153 ανοιχτά γήπεδα
 • 507 κλειστά γυμναστήρια
 • 343 αθλητικά κέντρα
 • 114 εθνικά στάδια
 • 48 ανοιχτά κολυμβητήρια
 • 25 κλειστά κολυμβητήρια
 • 9 σκοπευτήρια
 • 4 ναυταθλητικά κέντρα»

Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι: «Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, το μόνο που κατάφερα να μάθω είναι πόσες αθλητικές Ομοσπονδίες διαθέτουμε. Καμία σαφής εικόνα για το πόσα σωματεία είναι ενεργά, πόσοι προπονητές απασχολούνται νόμιμα, πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στους Δήμους της χώρας μας. Η απόφασή μου να μπουν από το μηδέν γερά θεμέλια διαφάνειας ήταν οριζόντια στο αθλητικό οικοδόμημα. Και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα σπίτια του αθλητισμού, στους χώρους που εμπιστευόμαστε καθημερινά τα παιδιά μας να αθληθούν με ασφάλεια, στα μέρη που επιλέγουμε να παρευρεθούμε για να απολαύσουμε αθλητικά θεάματα, χωρίς να έχουμε ιδέα για την ταυτότητα και την κατάστασή τους.

Το όραμά μου βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο, ο οποίος συμμεριζόταν τις ίδιες αγωνίες μαζί μου. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο και πολύ καλό φίλο Δημήτρη Παπαστεργίου, θέσαμε τον Ιούνιο του 2020 σε εφαρμογή τον «Πέλοπα», μια ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως: «Με το άρθρο 47 του ν. 4809/2021 δημιουργήσαμε την υποχρέωση εγγραφής στην πλατφόρμα “Πέλοπας” και την καταχώριση των αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ σε αυτή. Κατοχυρώσαμε νομοθετικά την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναγκαιότητα στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ρυθμίσαμε, ώστε η εγγραφή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού στην Πλατφόρμα και η καταχώριση των αθλητικών εγκαταστάσεών τους σε αυτή να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν εν γένει οι Ο.Τ.Α. για την υλοποίηση έργων, σχετικών με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ο Φιλόδημος ΙΙ και το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι: «προφανώς, το εγχείρημα αυτό δεν γίνεται μόνο για το αυτονόητο: δηλαδή για να γνωρίζουμε πόσες εγκαταστάσεις διαθέτει η χώρα, αλλά έχει μια πολύ πιο ουσιαστική χρησιμότητα.

Βάσει όσων δηλώνουν οι φορείς στην Πλατφόρμα, θα μπορούμε να γνωρίζουμε σημαντικά στοιχεία, όπως η παλαιότητα της εκάστοτε εγκατάστασης, οι παροχές της, τα είδη των εγκαταστάσεων ανά περιοχή, αλλά και οι ελλείψεις τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε πολύ πιο αποτελεσματικά να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες της κάθε περιοχής και την κρισιμότητα των αιτημάτων των Δήμων για χρηματοδότηση.Το είχα τονίσει ξανά στην ολομέλεια και θα το υπενθυμίσω: Εάν ένας δήμος δεν είναι εγγεγραμμένος στον “Πέλοπα”, δεν θα αξιολογούνται τα αιτήματά του!

Η μεγάλη πλειονότητα των δήμων έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθειά μας και την ευχαριστούμε! Το 76% έχει ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα. Εκκρεμεί η εγγραφή 79 δήμων ακόμα. Η πλατφόρμα δεν κλείνει, επομένως περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση όσων Δήμων ακόμα δεν έχουν κάνει τις διαδικασίες.

Από αυτή την πρώτη αναλυτική καταγραφή ήδη καταλαβαίνουμε την χρησιμότητα της πλατφόρμας. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Βάσει των καταχωρήσεων:

 • σε 963 αθλητικές εγκαταστάσεις παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΜΕΑ.
 • σε 2.895 δεν παρέχεται, δεν είναι προσβάσιμες.

Σε ότι αφορά τις ανακαινίσεις:

 • σε 138 αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί, έστω και μια φορά, έργα ανακαίνισης.
 • σε 998 δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν.

Πρόκειται για ενδεικτικές και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καθαρή εικόνα και να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες.

Κάτι που ήδη έχουμε κάνει και στο επίπεδο των εγκαταστάσεων που εποπτεύονται από εμάς. Και βέβαια η καταγραφή και η αξιολόγηση συνεχίζεται.

Στο σημείο αυτό, καλώ και τους υπόλοιπους δήμους να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην καταχώρηση πληροφοριών, όπως και να δηλώσουν αν οι εγκαταστάσεις τους έχουν δυνατότητα υποστήριξης απινιδωτών!

Μία πληροφορία, που δημιουργήσαμε πρόσφατα στην πλατφόρμα, έπειτα από την απόφασή μας να δώσουμε έμφαση στην απαραίτητη γνώση Πρώτων Βοηθειών από τους προπονητές και τα πρόσωπα που βρίσκονται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και στην ενίσχυση των αθλητικών υποδομών με δυνατότητες, καίριες για την υγεία των αθλητών.»

Πηγή: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ