Ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών η λύση που δίνει η ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και της ΓΓΠΣ,της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, σε πολίτες και Δήμους μέσω της νέας πλατφόρμας Δήλωσης και Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία από την Πέμπτη 27/02 στις 14:00.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης  και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε ιδιαίτερα η αξία των οριζόντιων ψηφιακών δράσεων με τη συνεργασία πολλαπλών φορέων, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, που μεγιστοποιούν τα οφέλη για τον πολίτη και του επιτρέπουν να αλληλεπιδράσει με το κράτος στο σύνολο του και όχι με μικρά καθετοποιημένα ή/και αποκομμένα τμήματα αυτού. Επίσης διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η ευχρηστία της πλατφόρμας καθώς επιδείχθηκε η ορθή καταχώρηση ηλεκτρονικής αίτησης σε ελάχιστο χρόνο.

Η δημιουργία της πλατφόρμας είχε ως στόχο να υποδεχθεί τόσο τις ηλεκτρονικές αιτήσεις αλλαγής τ.μ. των πολιτών, όσο και για να παρέχει στους ΟΤΑ συνολική διαχείριση των δηλώσεων που αφορούν τον κάθε Δήμο. Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση σε εκατοντάδες ΟΤΑ από την μαζική προσέλευση ιδιοκτήτων ακινήτων για να δηλώσουν τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αποφασίστηκε η λειτουργία μιας πρωτοποριακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σκοπός της οποίας είναι να “λύσει” τα χέρια τόσο των πολιτών όσο και των ΟΤΑ.

Μέσω της εφαρμογής η οποία είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να παρευρεθεί στο Δήμο. Η σύνδεση και η αυθεντικοποίηση του χρήστη γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISNET. Σε κάθε περίπτωση, μέσω της εφαρμογής καλείται κανείς να δηλώσει στον οικείο δήμο τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων, καθώς τυχόν ανακρίβειες επισύρουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στην εφαρμοζόμενη για τα έσοδα των δήμων νομοθεσία (αρ. 2, ν. 429/1976, παρ. 11 & 14, αρ. 10, ν. 1080/1980, παρ. 12 & 16, αρ. 24, ν. 2130/1993).

Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή:

  • επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και
  • επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ρύθμιση καλύπτει:

  • επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς
  • επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
  • επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ

Η ρύθμιση αφορά:

  • ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο
  • όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ευκολία και να γίνει περιορισμός της πιθανότητας λάθους καταχώρησης από το χρήστη. Είναι επίσης responsive ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οθόνες tablet και κινητών καθώς και υπάρχει πρόβλεψη εργαλείων για προσβασιμότητα σύμφωνα με το WCAG 2.0 σε επίπεδο ΑΑ. Στη συνέχεια περιγράφονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κατά τη χρήση της πλατφόρμας:

Για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις μπορεί κανείς να αναζητήσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα ακίνητα και την εφαρμογή.

Τέλος στην ενότητα Οδηγίες Χρήσης υπάρχουν αναλυτικά εγχειρίδια χρήσης τόσο προς τους πολίτες όσο και προς το προσωπικό των Δήμων, το οποίο θα συνδέεται στην πλατφόρμα μέσω των χρηστών του Κόμβου Διαλειτουργικότητας της ΚΕΔΕ με την ονομασία govHUB.

Αν για κάποιο ακίνητό δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στον οικείο δήμο, μέχρι την 31η Μαρτίου 2020.

Ακολουθεί το Official Teaser της Πλατφόρμας Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ: