Η Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών γιορτάζει στις 19 Νοεμβρίου τη θετική αξία που προσφέρουν οι άνδρες στον κόσμο μας, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Τα έξι βασικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανδρών περιλαμβάνουν:

  • Εστίαση στην υγεία
  • Βελτίωση στις σχέσεις των φύλων
  • Ενθάρρυνση της ισότητας των φύλων
  • Επισήμανση των ορθών ανδρικών προτύπων
  • Εορτασμός σχετικών επιτευγματων και τις συνεισφορών
  • Προώθηση βασικών ανθρωπιστικών αξιών

Το moto για το 2021 είναι «Καλύτερες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας στους άνδρες, καθώς και άλλα θέματα υγείας και κοινωνίας, ενθαρρύνοντας τους άνδρες να ανοιχτούν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Οι παραδοσιακές ιδέες για το τι σημαίνει αρρενωπότητα στην κοινωνία αλλάζουν και πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου όλοι οι άνδρες να προστατευτούν από αυτές τις επιβλαβείς συνθήκες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η αυτοκτονία είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος ανδρών κάτω των σαράντα πέντε ετών.  Όσον αφορά τις στατιστικές, φαίνεται ότι περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη πιο συχνά από τους άνδρες, αλλά ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν. Είναι σαφές ότι υπάρχουν λόγοι για αυτό που είναι ιδιαίτεροι για τους άνδρες. Το φύλο, η πολιτισμική προσαρμογή και τα επαρκή πρότυπα ρόλων είναι παράγοντες που συμβάλλουν.

                                     

Καθώς τα στερεότυπα και οι διακρίσεις αρχίζουν να καταρρέουν, υπάρχει μια αναδυόμενη ανάγκη τα αγόρια και οι νέοι άνδρες να ταυτιστούν με θετικά πρότυπα που ενσωματώνουν τις αληθινές ιδιότητες του ανδρισμού. Αυτά της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας, της εσωτερικής δύναμης και της φυσικής, ανοιχτής επικοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστεί το αληθινό πρόσωπο της αρρενωπότητας. Eνθαρρύνει τους άντρες να διδάξουν στα αγόρια τους τις αξίες, τον χαρακτήρα και τις ευθύνες του να είσαι άντρας. Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε, «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που αναζητούμε». Μόνο όταν όλοι, άνδρες και γυναίκες, δίνουμε το παράδειγμα, θα δημιουργήσουμε μια δίκαιη και ασφαλή κοινωνία που θα δίνει σε όλους την ευκαιρία να ευημερήσουν.

H ημέρα δεν προορίζεται για να ανταγωνιστεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά έχει σκοπό να αναδείξει τις εμπειρίες των ανδρών. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και να καλύπτουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

A4-IMD-B-LAUGH-Posters-OPT-1.jpg

Tο Movember είναι μια ετήσια εκδήλωση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μουστακιου κατά το μήνα Νοέμβριο για την ευαισθητοποίηση για θέματα υγείας των ανδρών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος των όρχεων και η αυτοκτονία των ανδρών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι άνδρες και τα αγόρια αντιμετωπίζουν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία και ευεξία τους, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιμένουν να προωθούν μια σειρά άκαμπτων στερεοτύπων και κλισέ για το φύλο όπως:

  • Τα αγόρια δεν κλαίνε
  • Οι άνδρες και τα αγόρια δεν χρειάζονται βοήθεια
  • Κάθε μέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών
21850561.jpg

H ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών και εύχεται Ψυχική και Σωματική Υγεία και Happy Men’s Day σε όλους του άντρες και τα αγόρια μας!!